Egy művész tanácsa: www.e-tanusitas.eu

A művészet önmagában sok dolgot jelent. Általában a festészet, szobrászat, zene, és költészet kapcsolódik hozzá, de talán ez a kategória még bővíthető. A művészet az önkifejezés része. Vagy inkább az önkifejezés része a művészet? Egy biztos: sokszor öltözködöm kicsit extravagánsan, kicsit kevésbé hétköznapiasan. Egy-egy jól eltalált, nem hétköznapi outfithez gyakran mondják az emberek, hogy “hmm… te biztosan művész típus vagy.” Én büszkén vágom rá, hogy igen, stylist vagyok. Ekkor kicsit csodálkoznak. Van, aki nem tudja, hogy mit jelent ez a szó, és ezért mond butaságot, van aki pedig csak szimplán ítélkező és ezért mondja:

  • Azt nem nevezném én művészetnek. Azt hittem színész, vagy énekes, vagy valami.

Én erre nem szoktam válaszolni. Legtöbbször csak kacagok egyet. Sok ember szerint ahogy a festés, úgy a sminkelés, úgy az öltözködés is tud művészies lenni, ha része az önkifejezés, és hogy valami újat alkossunk. Ahhoz, hogy az ember kövesse a divatot, és megvegye magának a legdivatosabb, legaktuálisabb és egyben legunalmasabb ruhákat, nem kell nagy tehetség. De bevállalni egy stílust, ami esetleg nem hétköznapi, így nem mindenkinek tetszik, kitűnik a tömegből, és esetleg új fajta divatot teremt, na az már valami. Ez minden művész célja. Legyen az például egy zongoradarab, amely más mint a többi. Egy rajz, amely elrugaszkodott a valóságtól. Egy jól megszerkesztett fénykép, amely annyira élethű, hogy már magam előtt látom. Na ezekért érdemes élni egy művésznek! Szerencsére én is megtaláltam a páromat különcségem ellenére. Hogy hogyan? Hát a párom is művész. Méghozzá hegedűművész! Varrtam hegedűtokot is neki egyszer karácsonyra. Hát mondjak, nagyon imádta!

Ennél már csak a saját házunk megvásárlása okozott nagyobb örömet. Mivel azelőtt mi albérletbe laktunk, így nem voltunk teljesen tisztában a lakás vásárlással kapcsolatos dolgok iránt. Például, nem tudtuk, hogy energetikai tanúsítványt is ki kell állítania az eladónak, hiszen az új törvény, ami már nem is olyan új, mert 2012 januárt 1-től érvényes, ami nem most volt, tehát a régi törvény miatt minden új és régi építésű házról ki kell állítani egy energetikai tanúsítványt. Nincs mese. Na de hogy mi is az az energetikai tanúsítvány? Az energetikai tanúsítvány egy olyan igazolás, amely tájékoztatja a vevőt az épület energetikai minőségéről, illetve a szükséges és végrehajtható felújítási javaslatokról. Ugyanis energiafelhasználásunk több, mint 40 %-át, a legújabb kutatások szerint, az épületek fenntartására fordítjuk, ezért eléggé fontos, hogy ha tehetjük, energiatakarékos otthonban éljünk, és ne sajnáljuk erre a pénzt. Nem beszélve arról, hogy nem csak a környezetünkért tehetünk ezzel sokat, hanem hosszú távon sokat tudunk spórolni is.

Ez természetesen csak nagyon erősen ajánlott javaslat, tudom, hogy még nem tartunk ott, hogy mindenki meg tudja engedni magának az energiatakarékos otthont. De a törvény kötelez, arra legalábbis biztosan, hogy állítsuk ki ezt a tanúsítványt. Az energiatanúsítvány érvényességi ideje 10 év. Ez persze soknak tűnhet, de az idő repül, így érdemes észben tartani. Mondjuk jegyezzük meg, ha mondjuk idén vettük a házat, és az energetikai tanúsítvány pedig lejár mondjuk 5 év múlva. Akkor jegyezzük meg, hogy 2019-be vettük.

Ajánlom a kedves olvasók figyelmébe, hogy az www.e-tanusitas.eu oldalon minden lényeges információ fenn van, és 12-24 órán belül vállalják az energiatanúsítvány kiállítását. A tájékozódásban egy élő ügyfélszolgálat is segítségünkre lehet, valamint a rendelés felvételt is intézhetjük online vagy telefonon keresztül.

A tanúsítványok kis mértékben változtak 2016-tól, de efelől is a fent említett oldalon lehet érdeklődni. Energetikai tanúsítványt tehát kötelező kiállítani, kivéve néhány esetet. Ezek például a különálló épületek, amelynek alapterülete kisebb, mint 50 négyzetméter. Természetesen a lakásokra ez nem vonatkozik. Akkor sem kell tanúsítványt kiállítani, ha 4 hónapnál rövidebb ideig használjuk csak az épületet évente, illetve ha egy ideiglenesen felállított épületről van szó, amelyet maximum 2 évig használunk csak. Mezőgazdasági és vallási célú épületeknél sem kell kell ilyennel foglalkozni, illetve akkor sem, ha a technológiából származó belső hőnyereség több, mint 20 W/m3. Valamint, ha a fűtési szezon időszakában hússzoros légcserere szükséges, ha műhelyben dolgozunk, illetve a sátoroknak sem kell tanúsítvány természetesen.

Na de mégis mit csináljunk a tanúsítvánnyal és hány példányba érdemes kiállítani? Nos, természetesen elég egybe is, hiszen ez a papír a többi dokumentummal egyetemben a tulajdonos birtokában kell legyen. Az esetleges adás-vételi szerződés aláírásakor kell csak átnyújtani az új tulajnak, lehetőleg ügyvéd előtt. Az ügyvéd ilyenkor rögzíti a szerződésben, hogy az átadás megtörtént, és az eladó eleget tett a kötelességének. Alapjába véve ingatlanközvetítőnek, földhivatalnak és ügyvédnek nem kell átadni ezt a tanúsítványt, ne is tegyük, esetleg kivételt képez az az eset, ha pályázati vagy támogatás feltételei közt szerepel ilyesmi. Ha az e-tanusitas.eu oldalról rendeljük a tanúsítványt, akkor 10 évig megőrzik digitális formában, így igényszerint bármikor ki tudják számunkra állítani. De azért lehetőleg ne veszítsünk el egy ilyen fontos iratot!

Ha az említett szolgáltatótól rendelünk, minden esetben helyszíni felmérést is fognak végezni. Soha ne álljunk le olyan szolgáltatóval, aki nem végez előtte helyszíni felmérést, mert akkor a kiállított tanúsítvány valószínűleg hamisítvány lesz. Egy helyszíni felmérés során a szakemberek lemérik az épület lehűlő felületeit, a nyílászárókat, illetve azok tájolását, felmérik a padlót, a fűtési rendszert, illetve a melegvízelőállító rendszert is szemügyre veszik. Ezek a felmérések fontosak, ám mégsem vesznek olyan sok időt igénybe.

A felmérések alapján besorolják az épületet valamelyik kategóriába energetikai minőségét tekintve. De vajon ez befolyásolja-e az árat? Nos, maga a vizsgálat és a tanúsítvány megléte nem. Hiszen a tanúsítványt csak az átvételkor kell átadni, addig nem írja elő törvény, hogy be kellene mutatni a lehetséges vevőnek. De persze azért mindenki látja szemre, hogy egy ház új építésű, vagy régi, a nyílászárókat is fel lehet mérni, a fűtési rendszert, egyszóval a vevő legtöbbször tisztába van azzal, hogy egy felújított, korszerű ingatlant kap, vagy egy régebbit. Az árat inkább a szabad szemmel látható dolgok határozzák meg, nem az apró paraméterek. Persze, elképzelhető, hogy a jövőben már nem is lehet energetikai tanúsítvány nélkül lakást hirdetni, és számítani fog, hogy melyik épület milyen besorolást kapott.

Jelenleg 12 kategória van a besorolások között. AA++-tól egészen JJ-ig. A “CC” kategória már megfelel a követelményeknek. 2020 után már nem lehet ennél rosszabb besorolású épületet építeni. Tehát AA++, AA+, AA, BB vagy CC kategóriával kell rendelkeznie az épületünknek. A DD már a követelménynél rosszabb állapotot mutat.

Így, én azt javaslom, hogy mindenképp állítsunk ki energetikai tanúsítványt, ha még nincs, ha van, akkor írjuk fel a lejárati dátumát egy jó helyre, ahova a fontos dolgokat írjuk, illetve, ha esetleg CC-nél rosszabb besorolású az épület, akkor rövidesen végezzük el a szükséges felújításokat!