Már napelemben is teljesen profi vagyok

Úgy látszik, elértem azt az életkort, amikor az ember:

  • A barátai segítenek felújítani
  • a barátainak segít felújítani

A legutóbb a barátnőmnek próbáltam tanácsot adni klímaválasztáshoz. Azóta annyira belejöttem ebbe a fűtés-hűtés témába, hogy az ismerőseim mindig engem találnak meg azzal, hogy javasoljak: szakembert, légkondicionálót, fűtési megoldást, pályázatíró céget, takarító vállalkozást, kölcsönt, pályázatot, lakástakarékot, vízvezeték-szerelő és pszichológust. (Umm, igen, hát léteznek olyan felújítások, amikor ezekre itt fentebb mind szükség van).

Nem értem, honnan ez a bizalom, mert egy egyszerű művészember vagyok, aki szeret mindennek gondosan utánanézni. A napelem iránt érdeklődő barátaimnak például elég lenne annyit tennie, hogy beríják a keresőbe, hogy

pályázat napelem magánszemély

Eeeeennnyi! Kész… Nem boszorkányság, még csak a caps lockot sem kell megnyomni hozzá. Ha vennék rá a fáradtságot, akkor ők is látnák, amit én.

A különböző energetikai korszerűsítésekre vonatkozó pályázatokat magánszemélyek is igénybe vehetik. Kicsit egyszerűbb nyelvre lefordítva: neked, otthon is lehet jó szigetelésed, napelemed, napkollektorod, hőszivattyúd (és kaukázusi medveölő kutyád is, csak arra nem az a pályázat lesz jó. Pedig a riasztó energiafogyasztását biztosan a nullára csökkenti).

500 ezer és 10 millió forint között lehet támogatást kapni, amihez 10% önerő kell. A pénz visszafizetésére pedig 20 év van maximum. Ha az ember ügyesen kalkulál és jól építik ki a rendszert, akkor gyakorlatilag be tudja hozni az árát a napelem. Szóval, ahelyett, hogy 20 évig gyűjtögetnénk, megépítjük előre a rendszert és csak később fizetjük ki az árát. 20 évig viszont nem használunk atomenergiát az áramtermeléshez, sokkal kevesebb szenet kell miattunk elégetni, ha esetleg a fűtést is meg tudjuk oldani az elektromos árammal, akkor pedig a légszennyezés miatt is sokkal kevesebbet kell aggódni.

Egy napelemmel felszerelt ház jobban tartja az értékét is, így a napelemrendszer telepítése az egyik legjobb befektetés a jövőbe.

A papírmunkára nem én vagyok a megoldás…

A pályázatnak innentől tulajdonképpen egyetlen szépséghibája van: el kell nyerni. Ez egyáltalán nem lehetetlen feladat, mert tényleg csak 10% önerő kell, és ahhoz, hogy egy kicsit javítsunk a lakásunk gazdálkodásán, nem kell iszonyatosan bonyolult dolgokra gondolni.

A fent linkelt oldalon (amit én is a keresőben találtam, jegyzem meg…), fel lehet venni a kapcsolatot egy céggel, aki minden ügyintézésben segít, tehát a papírmunkákhoz az én tanácsomra már nincs is szükség ;). Ők elmondják, mit, hová, hogyan kell beadni, és utána már csak ki kell várni, hogy indulhasson a munka.

Szerintem mindenkinek az az érdeke, hogy egy jobb és környezetbarátabb világban éljen. A napelemrendszer pont el tud hozni egy ilyet… Éppen ezért, mindenkit szeretnék arra biztatni, hogy vegye fel a telefont, ragadjon billentyűzetet és vágjon bele. Nem olyan bonyolult az egész. Egy kattintással kezdődik :).