Amikor a művészből üzletasszony lesz

A kis művésznő

Gyermekkorom óta nagyon szerettem rajzolni és festeni, már az oviban is ecset volt a jelem, anyukám állítása szerint kis művésznő voltam már a középső csoportban is, de talán ő egy kicsit elfogult irányomba. Mindenesetre én úgy emlékszem vissza, hogy szabadidőmben mindig papírt meg ceruzát vagy festéket kerestem és nekiültem ábrázolni azt, ami éppen a gondolataimban volt. Ez egyfajta feszültség levezetés is lehetett, mert többször észrevettem, hogy komoly-komor képeket készítek. Az iskolaválasztás során nem is volt kérdéses számomra, hogy művészi irányba tanulok tovább, ezzel kezdetét vette életem legizgalmasabb utazása.

A csoporttársaim is hasonló érdeklődésű fiatal művészek voltak, akikkel rendszeresen rendeztünk kiállításokat, első sorban az iskola növendékeinek, azonban hamarosan kiállítótermek és galériák is érdeklődni kezdtek. Egészen fiatalon tapasztaltam meg, hogy milyen érzés pénzt kapni a munkámért és nagyon büszke voltam magamra, hogy rajzeszközeimet saját magam tudom megvenni. Ez idő tájt kezdett szükségessé válni, hogy egyéni vállalkozást indítsak, mivel bevételeimet le kellett számláznom, így a művészet mellett belekóstoltam a közgazdaságba és bürokráciába, de egyéni vállalkozó szinten ez még teljesíthető volt számomra. Ahogy fejlődtem és építettem a kapcsolataimat, olyan lehetőségek tárultak elém, amit nem is reméltem volna, társultam hozzám hasonló grafikusokkal és rengeteg munkát kaptunk, megérett a vállalkozásunk arra, hogy egy kft-t alapítsunk.

Egy kft alapítás azonban már nem annyira egyszerű dolog, komolyabb formai követelményei és beszámolói kötelezettségei vannak, ezért nem is mertem egyedül belevágni, kerestem professzionális segítséget. A topcegalapitas.eu weboldalt ajánlották nekem, ahol már online is tudtam tájékozódni arról, hogy mire is lesz szükségem. Például nem is tudtam, hogy ügyvédre is szükségem lesz az alapító okirathoz, emellett sosem hallottam még a cégbíróságról. Az ügyfélszolgálaton felajánlották, hogy egy személyes konzultáció keretein belül tájékoztatnak minden fontos információról, emellett ha készülök a szükséges iratokkal, akár azonnal kft –t alapíthatok.

Kft alapítás menete, dióhéjban

Leginkább abban különbözik a kft az egyéni vállalkozástól, hogy könyvelőre is szükségem lesz, mivel nem csak számlákat állítok ki, hanem költségeket is elszámolok, tehát az én esetemben az okos eszközök, ecsetek, festékek, ceruzák, vásznak stb. mind a vállalkozás költségeként merülnek fel. Ami sokakat elrettent az a 3 millió Ft-os törzstőke, melyet be kell fizetni a cég számlájára, azonban felvilágosítottak, hogy erre rendelkezésemre áll 2 év, tehát nem is feltétlenül kell, hogy a rendelkezésemre álljon ez az összes a 0. pillanatban, emellett apportírozni is lehet a cégbe ezt az összeget, tehát meglévő eszközeimet is rendelkezésre bocsáthatom a kft számára, ezeknek az értéke is beleszámít a törzstőkébe.

Lehetőségem lett volna egyszemélyes kft-t is alapítani, de mindenképpen társulni szerettem volna egy megbízható kollégámmal, ketten együtt biztosra veszem, hogy sikerre visszük a vállalkozásunkat. Egy létesítő okiratban kell leírni a gazdasági szervezetünk működését és szabályzatát, ennek megírásában és hitelesítésében is segítséget nyújt a topcegalapitas.eu csapata.

Ezek után az ügyvédek feladata, hogy bejegyezzék a kft-t a cégbíróságon, a vállalkozásunk 2-3 (max 8) napon belül kapni fog adószámot, uniós adószámot, statisztikai számjelet, cégjegyzékszámot. Az adószám birtokában céges bankszámlát kell nyitnunk, erre a bankszámára fognak érkezni a számlázott összegek, illetve innen lehet majd fizetni a költségeinket. Közvetlenül a bejegyzés után lehet a cég tevékenységét megkezdeni és számlázni az adószám birtokában. Ahogy az egyéni vállalkozásban is, minden egyes beszerzés alkalmával kérni kell áfás számlát a kft nevére, ezeket gyűjteni kell és adott időközönként (általában havonta) a könyvelő rendelkezésére kell bocsátani.

Nekünk a kft alapítás mindössze egy pár órás konzultációba és 4 nap várakozásba került, sikerült egy megbízható és közeli könyvelőt is találnunk, így összesen 1 hét leforgása alatt már meg is köthettük az első megbízási szerződésünket egy grafikus irodával. Nagyon élvezem az alkotást, ugyanakkor örülök, hogy sikerült bepillantást nyernem a gazdaság működésébe és most már nincs más hátra, mint gyarapítani és felvirágoztatni a mi kis üzletünket.