Vajon milyen lesz, ha külföldön fogok dolgozni

 

Sokan végig sem gondolják, hogy milyen lesz majd kint?. Vajon bírni fogják? Vagy ha itthon hagyjuk a szeretteinket, akkor mi lesz?

Számtalan kérdés merül fel

Mielőtt nekivágunk egy külföldi útnak, mindenképpen sok dolgot kell végiggondolnunk. Mik fognak kelleni, a kinti munkához, milyen papírok lesznek szükségek hozzá?

Minden papírunkat le kell fordíttatni német nyelvre. Az önéletrajzokat, a bizonyítványokat is. Szükségünk lesz, egy olyan TB kártyára, ami külföldön is érvényes lesz. Ami fontos, némi pénz is szükséges, hiszen, az utazás költségekbe fog kerülni, és kint sem lehetünk pénz nélkül.

A leendő munkánktól függően lesz szükségünk ruhára is. A pincéreknek, és a szakácsoknak általában munkaruhája van. A szobalányoknak is előfordul, de ez inkább csak a nagyobb hotelekben, szállodákban. Azok az alkalmazottak, akik a háttérmunkát végzik, mint például egy szobalány, vagy kézilány, nekik nem szükséges általában, vagy a kisebb panziókban sem.

A honvágy

Sokan nem is gondolnak bele, hogy honvágyuk lesz majd, ha kimennek dolgozni külföldre. Nem lesz kihez szólni magyarul. A szerencsésebbek azért olyan helyre kerülnek, ahol vannak más magyarok is. Nem elég, hogy nem hallunk magyar beszédet, de ha van egy kis időnk, hogy rádiót, vagy tévét nézzünk, az sem lesz magyar. Sokan erre nincsenek felkészülve.

Ha elvállalunk egy munkát, akkor nem akkor jövünk, megyünk, amikor mi szeretnénk. Megvan, hogy mikor nem dolgozunk, melyik a szabadnapunk, aznap, természetesen, azt csinálunk, amihez kedvünk van. De haza nem tudunk jönni, mert messze vagyunk otthonról általában. Ha szerencsénk van, akkor egy, vagy két hónap után, egy pár szabadnapot egyben megkaphatunk, így lehetőségünk nyílik arra, hogy kicsit haza látogassunk. Persze, ez ismét plusz pénzünkbe fog kerülni, ezért érdemes mindenképpen átgondolni.

A pénzért mindent

Az egyik ismerősöm mondta mindig ezt. Ő folyamatosan kijárt dolgozni külföldre, közben a családja szép lassan eltávolodott tőle, és minden fontos eseményről lemaradt, a gyerekek első pár évében. Azért mérlegelendő, hogy biztosan megéri-e kimenni? Vagy ha már nincs más lehetőségünk, akkor teremtsünk olyan feltételeket, ha hosszabb távon gondolkodunk, hogy a családot is ki tudjuk vinni magunkkal.

Ha erre nincsen lehetőség, akkor azért sok mindent át kell gondolni.

Persze, fontos a pénz, a megélhetéshez szükséges, de minden áron?

Hová menjünk dolgozni

hallstatt-668702_1280Nem is egy ismerősöm választott rosszabbnál rosszabb helyeket. Hogy miért? Az egyik házaspár ismerősöm Hollandiába tervezte, hogy ki megy dolgozni. Mindezt autóval gondolták megtenni. Az már nem is mondom, hogy nem egy fényes, új autóról volna szó. Mindezt tették, tél elején, amikor indulás után, már a határnál elakadtak, mert közölték velük, hogy hólánc nélkül nem mehetnek tovább. Ezt a gondot, a benzinkúton meg is oldották, de aztán jött sorra más is tovább. A történet lényege, hogy pár napot kint töltöttek, azt gondolták, hogy elég lesz, és találnak majd munkát gyorsan kint. Hát az itthon eladott dolgokból összerakott kis pénz, hamar elfogyott, és a hazaútra sem maradt nekik. Úgy tudtak visszajönni, hogy a számlájukra tettek a szülők pénzt, hogy nem ragadjanak odakint.

Tehát, ha ki is szeretnénk menni dolgozni, nem feltétlenül muszáj, a világ másik végére menni.

Az ausztriai munkák ilyen szempontból, tökéletesen megfelelnek. Persze, attól függ, melyik része, de még sem olyan távolságra van, mint Hollandia! Számos munka közül tudunk válogatni, a lehetőségek tárháza igen széles. Az osztrákok, szeretettel várnak minden dolgozni kívánó magyar embert.

A hozzászólás nem engedélyezett.