Online is fő a biztonság!

Sokszor emlegettem már, hogy a mi cégünknek első a biztonság. Annyira figyelünk erre, hogy még a futárjaink bukósisakjait is ellenőrizzük. Egyszer már összefoglaltam, milyen fontos a mentális és fizikai biztonság, most egy kicsit másról, a cyber biztonságról szeretnék beszélni.

Bevallom őszintén, nem vagyok nagy szakértője a témának. Egyszerű felhasználó vagyok és minden ilyen feladatot igyekszem kiszervezni olyan szakértőknek, akik valóban értenek a feladathoz. Nem nagyon szeretem mélyebben beleásni magam a dolgokba – úgysem merek hozzányúlni.

Egyszer aztán a barátnőm panaszkodott, hogy feltörték a céges weboldalát, emiatt nagyon sok bosszúságban volt része: több helyről letiltották a hirdetéseit, nem tudott linket posztolni a Facebook-ra, és persze jó pár rendelést is elveszített a kieső idő alatt. Elgondolkodtam…

Persze, picike cég vagyunk, nem kellene cyber-támadástól rettegnünk, semmi olyat nem teszünk, amiért indokolt lenne rémeket látni, de belegondoltam, mi történne, ha mondjuk valaki viccből törölné az általunk kezelt ügyféladatokat és többet nem tudnánk a futároknak megfelelő információt küldeni a folyamatos klienseinkről. Vagy esetleg mi történne, ha három-négy napra megbénulna a belső adminisztrációs rendeszerünk… Kibírnánk, de biztos, hogy sok kiesést okozna. Ezért úgy gondoltam, fő a biztonság, most már én is a kezembe veszem egy kicsit a dolgokat.

Az informatikusunk és rendszergazdánk szerencsére nagyon készségesen segített. Szeret a munkájáról beszélni, és arra is rájöttem, hogy benne bátan bízhatok, ő el tudja nekem magyarázni a dolgokat úgy, hogy én is értsem, tudjak és merjek is döntést hozni.

Mesélt például arról, hogy a rendszerünket úgy építette ki, hogy a futárjaink által használt weboldal és applikáció nagyon gyors legyen és nagy terhelésnek is ellenálljon. Egy cégtől VPS-t bérel. Ez azt jelenti, hogy van egy virtuális privát szerverünk – egy kis rész egy nagy teljesítményű szerveren, amit csak a mi cégünk használ.

Ez sokkal jobb, mintha nekünk kellene egy szervert üzemeltetni – nem kell a hűtésről, a karbantartásról, a védelemről gondoskodni. Ha esetleg betörnének az irodánkba, a szerverben nem tudnak kárt tenni, mert az fizikailag nem nálunk, hanem a szolgáltatónál van.

A VPS azért is nagyon jó megoldás, mert a mi cégünk nem használná ki egy nagy, saját szerver kapacitását, viszont ahhoz, hogy a futárjaink programja jól üzemeljen, azért egy erőteljesebb, terhelhetőbb hálózatra van szükség.

De hogy jön ide a cyberbiztonság?

Természetesen nekünk lehetne egy normál webtárhelyünk, olyan, mint amilyet az internetes oldalakhoz tartozó tárhelyhez mellékelnek, de annál a cégnél, amelyikkel a mi informatikusunk dolgozik, sokkal jobb feltételekkel, nagyobb védelemmel rendelkezik a VPS kapcsolat, mint ha csak simán valami webtárhelyet bérelnénk.

Nekem nagyon megéri, hogy nem kell felesleges dolgokon aggódni. Egyébként, bár szuperbonyolult megoldásnak hangzik, nem olyan vészesen drága az egész. Hála ennek a megoldásnak, egy kicsit a honlapunk is gyorsabban működik. Ez pedig nagy segítség, főleg, mikor a megrendelők keze már remeg a türelmetlenségtől.

Szerintem összességében megérte VPS-t bérelni.

Sosem gondoltam volta, hogy egyszer számítástechnikai dolgokkal is foglalkoznom kell, de nekem nagyon nagy megnyugvás, hogy minden ennyire simán ment. Mindenkinek azt ajánlom, hogy válasszon megbízható cégeket és szolgáltatókat – hiszen nekik sem érdekük, hogy bármi baj történjen.

Nekem a biztonság az első.