Modern művészet abroncsokból

Közeleg a tél. Ildomos most már az összes autót felkészíteni a hideg időre, és a csapadékra.  Ez nem csak azt jelenti, hogy a fagyállót kell tölteni mindenképp, és, hogy nem árt melegíteni a motort indulás előtt. Leginkább a gumikra kell ügyelni ilyenkor, hiszen életveszélyes vállalkozás nyári gumikat használni télen is. A legutóbb láttam egy kiállítást, ahol erre akarták felhívni a figyelmet, és ezért különböző művészek, abroncsból készült alkotásait állították ki. A traktorkeréktől elkezdve volt itt minden, ami valaha is megfordul egy jármű kerekén. A monumentális készítmények mellett helyet kaptak az aprócska miniatúrák is, és meg kell, hogy mondjam meglepődtem, hogy milyen kreatív végtermékek születtek végül. Az alkotások mellett persze a reklámok is helyet kaptak.

Az egyed kiállítási tárgyakhoz le volt írva az is, hogy pontosan milyen típusú gumiból készült, és mennyi idő alatt. Ráadásul rövid ismertetőket is olvashattunk a falakon, amik bemutatták, hogy mit kell tudni az egyes abroncsokról, milyen problémákat okozhat a kopottság, vagy az, ha nem az évszaknak megfelelő garnitúra van az autónkon.

Az egyik legnagyobb meglepetést egyébként a téli gumi árak okozták. Meglepően olcsó költségek voltak ugyanis feltüntetve a téli kollekcióból készült relikviáknál. Valószínűleg valamilyen akció keretén belül lettek vásárolva. Minden esetre megnéztem, hogy honnan származnak ezek a termékek és elhatároztam, hogy körülnézek ott. Akkor ugyanis még nem voltak lecserélve az én autóm kerekei, és ráadásul ráfért már a téli szettre is, hogy új váltsa fel a helyüket, ugyanis igen csak kopottasak voltak már.

Ezt ösztönözte is néhány alkotás, ami baleseteket ábrázolt. Önmagában véve nem volt valami horrorisztikus a dolog, viszont mindegyik mögött ott volt egy két fotó arról is, hogy a valóságban hogy an nézett ki az adott szituáció. Na, azok már elég durvák voltak sok esetben. Ráadásul külön figyeltek rá, hogy mindegyik olyan pórul járt autósokat ábrázoljon, akiknél a saját elhanyagolt gumijuk okozta a gondot. Az árokba csúszott, fát talált autótól kezdve, a durrdefekt következtében irányíthatatlanná vált és frontálisan ütköző kocsiig minden féle baleset megtalálható volt itt. Minden esetre a kiállítás nálam elérte célját. Az elhatározásomat ugyanis azonnal tettek követték, és felkerestem azt a helyet, ahol elvileg az olcsó téli gumikat szerezte be az egyik művész.

Mint kiderült jól tettem ezt, ugyanis gumit venni nem is olyan egyszerű, mint először hittem. Rengeteg mindenre oda kell figyelni, a méretezéstől elkezdve a típuson és terhelhetőségen át mindenre. Szerencsére az ottani szakemberek könnyedén kisegítettek, hiszen számukra ez rutin munka volt, és így biztos lehettem benne, hogy a megfelelő abroncsokat kaptam meg. Ráadásul a felszerelést is elvégezték ott helyben, így legalább az is jobb lett, mintha én a saját kezeimmel akcióztam volna.

Hazafelé nem is győztem csodálkozni, hogy mennyire durván más így vezetni az autót. Mindig azt hitem, hogy a kormány hibája, hogy egy kicsit balra húz a gépjármű, de az új kerekek mellett elmúlt ez a hatás, így be kellett látnom, hogy az bizony az abroncsok hibája volt. Emellett a féktávolság is rövidült. Legalább is azt vettem észre, hogy ha ott lassítok ahol mindig szoktam, akkor sokkal előbb megállok, mint szeretném. Kissé oda is kellett figyelnem, és kellett pár kör mire hozzászoktam ahhoz, hogy elég később is fékezni, mert megáll a kocsi. Ráadásul az is feltűnt az utóbbi időben, hogy komolyabb eső idején sem úszkál úgy az autó, mint korábban. Nem véletlen, hiszen az új gumik vájata sokkal mélyebb. Meg is lepődtem, hogy miért nem tűnt fel előbb az előző garnitúra elhasználtsága.

Végül is elhatároztam, hogy a nyári készletemet is lecserélem, és a tökéletes kiszolgálás miatt nem is mentem máshova, hanem vissza tértem az előző helyre. Ismét csak kifogástalan kiszolgálást tapasztaltam, ezért aztán elhatároztam, hogy mindig ide jövök, ha gond lesz. Azóta pedig sokkal biztonságosabbnak érzem a vezetést.