Legjobb barátom kreatív biznisze és napelemes elképzelései

Nagyon érdekes volt látni, ahogy a legjobb barátom legkedvesebb hobbija igen rövid idő alatt egy sikeres vállalkozássá növi ki magát. Már hosszú ideje figyeltem, és mindig rácsodálkoztam azokra a gyönyörű és gyakran mókás dekorációkra, amelyeket készített eleinte csakis a saját maga és családja, illetve közvetlen barátai számára.

Miután egyre több emberhez jutottak el a dolgai, hamarosan elkezdett ismerősök ismerőseinek immár pénzért is gyártani, és mivel a dolog rohamos ütemben fejlődött, végül alig négy évvel ezelőtt, úgy döntött, vállalkozást indít. 

Az ajándékboltba, amit nyitott ő és időközben alaposan kitanított alkalmazottai fabrikálják kézzel a csodálatosnál csodálatosabb termékeket. Mostanra azt lehet mondani, ez az egyik legfelkapottabb kézműves bolt a városban. 

Természetesen a barátomat is elérik azok a gondolatok, amelyek a legtöbb vállalkozót foglalkoztatják: hogyan lehet minél gazdaságosabban üzemeltetni a vállalatot? Egy ideje azon tanakodik, hogy át akar térni a napelemes rendszerre, hiszen így hosszú távon nagyon sokat tudna spórolni a költségeken.

A napelemes rendszerek rendkívül hosszú ideig – akár évtizedekig is – hiba nélkül működnek, emiatt a karbantartásukra viszonylag keveset kell áldozni; ez az egyik fő oka annak, hogy ez a gondolat megfordult a fejében, de természetesen a környezet védelméhez köthető érveket is szem előtt tartja, mivel egy szerfölött tudatos ember. Az ajándékboltban fellelhető tárgyakat is – amennyire csak a lehetőségeik engedik -, újrahasznosított alapanyagokból készítik el.

A Nap energiaforrásként való használata nem jár károsanyag kibocsátással, így minden olyan vállalat, amelyik környezetbarát profilt igyekszik kialakítani magának, jól dönt, ha belefog egy ilyen vállalkozásba.

Ugyanakkor bármennyire sikeres is legjobb barátom üzlete, egy ilyen befektetés egyszerre mégiscsak túl nagy költségeket generálna számára, és emiatt fordult hozzám, mert állítása szerint én vagyok a legjobban informált a környezetében.

Szerencsére, éppen mostanában olvastam egy blogot, ahol a bizonyos GINOP-4.1.3-19 elnevezésű napelem-pályázatra hívják fel a figyelmet. Azonnal elküldtem neki egy a pályázatról szóló linket, ez a napelem támogatás ugyanis akár 3 millió forint összegű is lehet, amennyiben sikeres az elbírálás, és éppen az olyan vállalkozókat és vállalatokat célozza meg, mint amilyen a barátomé is.

A kiírás szerint olyan mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak, amelyek legalább három lezárt üzleti évvel rendelkeznek. A napelem támogatás elnyerésére készült tervezeteket 2019 júniusától 2020 szeptemberéig lehet benyújtani, ám érdemes elolvasni a pontos pályázati kiírást is, mert számos kizáró ok is lehetséges.

Ilyen okok lehetnek a teljesség igénye nélkül például, ha olyan tervről van szó, amely azt eredményezné, hogy az érintett épület és az azon belül funkcionáló eszközök működtetéséhez szükséges áramnál többet termelne a kiépülendő napelem-rendszer. Ennek ellenőrzésére a pályázat elbírálásakor az előző éves áramszámlák megvizsgálásra kerülnek.

A napelem támogatás továbbá nem jár olyan projektek esetében sem, amelyek az ebből származó jövedelemszerzésre irányulnának. Ezen felül nem vonatkozhat már meglévő napelem-rendszer cseréjére, bővítésére, illetve kapacitásbővítéssel járó fejlesztésre sem. 

Kizáró ok lehet még, ha a kérdéses épület palatetővel rendelkezik, vagy ha a tervezet repülőterekhez, valamint atomerőművekhez köthető. 


Amennyiben a pályázati kiírásoknak megfelel a vállalat, egy vissza nem térítendő napelem támogatáshoz juthat hozzá a GINOP-4.1.3-19 által, amelynek keretösszege 15.000.000.000 forint. Ez az elképzelések szerint 5-10 000 projekt támogatását teszi lehetővé, így elég sokan komoly esélyekkel indulhatnak. Érdemes utánajárni és megpróbálni!