A napelemes pályázatok művészete

Mindenben próbálom a szépet, az esztétikumot, a művészit fellelni. Keresem az egyediséget, azt a kapcsolódási pontot, ami kizárólag arra az egy dologra jellemző. az esetek döntő többségében ezt meg is találom. Kivételek persze léteznek, ami szintén nem minden esetben jelent rosszat.

Mint ahogy a napelemes pályázatok esetében sem, amelyről bővebben a sporoljnapelemmel.hu/napelem-palyazatok ír. Jelenleg több olyan támogatási forma létezik, függően attól, hogy magánszemélyek vagyunk vagy vállalkozásként igényeljük, amely azt hivatott elősegíteni, hogy energetikailag fejlesszük az otthonunkat, vállalkozásunkat.
Magánszemélyként ez a támogatás egy 0%-os hitel formájában igényelhető, amelynek összege minimum 500.000 és maximum 10.000.000 forint lehet. A szükséges önerő 10%, a futamidő pedig akár 20 év is lehet. Ezt ugyan vissza kell fizetni, de 0%-os kamattal, tehát ténylegesen csak a felvett összeget. Ez lényegesen megkönnyítheti a napelembe való befektetést.
Ha pedig vállalkozásként igényeljük két lehetőségünk is van és mindkettő vissza nem térítendő támogatás, tehát érdemes élni vele. Kisebb teljesítményű (15 kWp alatt) rendszerek esetében 1.000.000 és 3.000.000 forint közötti összeg igénylehető. Ha viszont nagyobb rendszerre van szükség, vagy netán nem csak napelemet szeretnénk, hanem mást is fejlesztenénk, egy másik pályázat keretében erre akár 100.000.000 forintot is igényelhetünk, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Ezeket azért teszi lehetővé a Magyar Fejlesztési Bank, hogy ösztönözze a lakósságot arra, hogy energetikailag fejlesszék az otthonukat, vállalkozásukat. Az ország fejlettsége szempontjából nagyon fontos, hogy az egyes háztartások mennyire korszerűek, mennyire “maiak”, ezért minden olyan lépés fontos, ami ennek fejlesztésére ad lehetőséget. Éppen ezért szerintem mindenképpen érdemes ezekkel a lehetőségekkel élni, és 0%-os hitelt, vagy akár vissza nem térítendő támogatást igényelni, hiszen összességében mind értünk van.