A thai masszázs és a kreativitás

Azt mondják, a jóga felszabadítja a kreatív energiákat. Nos, az én tapasztalatom az, hogy a thai masszázs is hasonlóan hat.

A thai masszázs az ősi, thaiföldi tradícionális orvoslás részét képezi. Több száz, sőt, állítólag ezeréves hagyományai vannak. A „páciens” izmait felváltva feszítik és nyújtják, tekerik és nyomkodják, egyfajta ősi koreográfia szerint.

Hihetetlen, hogy ezek az ősi hagyományok a megfigyelés és a tapasztalat útján milyen nagy tudást halmoztak fel az emberi testről és annak működéséről. A modern, nyugati orvostudomány persze meghaladhatatlan és megismételhetetlen csodákat hozott létre az elmúlt néhány száz évben (olyan csodákat, aminek a legtöbben az életünket köszönhetjük) de kétlem, hogy a modern orvostudomány valaha is megfelelő táptalajt tudott volna nyújtani az olyan módszerek megjelenésének, mint a jóga, a tradícionális thai masszázs, vagy az ayurvédikus masszázs.

Ezekben valamilyen ősi bölcsesség, és a test olyan fokú gyakorlati ismerete rejlik, amihez szerintem csak odafigyeléssel, tapasztalattal és intuícióval lehet eljutni, de józan racionalitással nem. Az elme és a test folyamatos, oda-vissza ható kölcsönhatásban van egymással, ezek a módszerek pedig valahogy úgy mozgatják meg a testet – persze a jóga aktívan, a masszázs pedig passzívan – hogy az nem csak a tartásra és az egészségre van jó hatással, hanem a pszichére is.

Persze a tradicionális thai masszázs árak akár elég borsosak is lehetnek, de az én kedvenc helyemen, a Karma thai masszázsszalonban megfizethetőek. Sokféle különböző masszázst lehet kérni náluk. Van lábmasszázs, hátmasszázs, olajos masszázs, herbál masszázs, és persze a klasszikus, tradícionális thai masszázs.

Arra a fajta relaxációra, ellazulásra, amit egy ilyen élmény biztosítani tud, mindenkinek szüksége van, de annak, akinek fontos, hogy a kreatív energiái szabadon áramoljanak, szerintem elengedhetetlen. Én valahányszor valamilyen kreatív kihívás előtt állok, vagy valamilyen fontos döntést kell hoznom az életemben, elmegyek egy jó masszázsra hozzájuk. Egyébként Budapesten, a Király utcában, és a Síp utcában is van egy-egy szalonjuk. Nagyon kedvesek, gyönyörű a környezet, és minden masszőrük profi.

A tradícionális masszázshoz – az olajos masszázsokhoz nem – egy speciális masszázsruhát kell felvenni, és abban nyújtják, tekergetik az embert.  A masszőrök egyébként nem csak az ujjaik hegyével, hanem a tenyerükkel, a könyökükkel, és esetenként a lábukkal is masszíroznak.

Tehát összefoglalva: a profizmusuk, a hangulat és a tradicionális thai masszázs árak miatt csak ajánlani tudom a Karma masszázsszalonokat.