Tökéletes ajándék a sikeres érettségiért: motor jogosítvány 50cm3-re!

Olyan széles vigyorral mentem be dolgozni a munkahelyemre, hogy az mindenkinek szemet szúrt. Nem mintha máskor olyan rosszkedvű lettem volna, imádtam a galériában dolgozni, egész nap a különböző műalkotások aurájában, illatában létezni, figyelni az embereket, akik betévedtek hozzánk, és örülni és megfigyelni, ha ott ragadtak egy-egy alkotás előtt, és azon morfondírozni, hogy miért az adott festmény vagy szobor fogta meg őket.

Ma azonban az átalagosnál is sokkal hangulatban tűztem ki a névtáblámat, és kötöttem nyakamba az egyenkendőt. Az imádott biztonsági őrünk rögtön rá is kérdezett, hogy mi történt, megnyertem a lottót?

Hát, annál sokkal jobb dolog történt: délelőtt átvettem az érettségi bizonyítványomat! Meglepően jól sikerült, ami két dolgot jelent: egyrészt azt, hogy ha nem ugrik meg drasztikusan a ponthatár a tavalyihoz képest, akkor bekerülök a művészeti egyetemre, amiről kb. 10 éves korom óta álmodom. Másrészt pedig: motor jogosítvány 50cm3-re! A szüleim ugyanis megígérték, hogy állják a jogosítványom költségeit, ha felvesznek az egyetemre, így nekem csak a járgányra kell összespórolnom.

Azonban az is kikötés volt, hogy legyek már felnőtt és önálló: nekem kell iskolát meg mindent választanom az oktatáshoz, vizsgára, ők csupán anyagilag támogatnak. Elsőre kissé megrémültem a feladattól, de aztán elég gyorsan rátaláltam egy honlapra, ahol még kuponok is voltak motor jogosítvány 50cm3-hez. Amíg nem volt meg az érettségi bizonyítványom, inkább nem néztem meg a kuponokat, ne fájjon a szívem, ha mégse jön össze.

Persze felmerül a kérdés, hogy miért jó nekem egy ilyen jogsi? Először is, általános iskola első osztálya óta tömegközlekedek, és már szörnyen unom: a tülekedést, hogy a lábamra lépnek, hogy azt hiszem, hogy van időm tanulni, amíg beérek a suliba, de közben annyi hely nincs, a füzetem kihúzzam a táskámból… És bár nagyon szeretnék később nagyobb motorra, egyelőre ez a legjobb és legolcsóbb megoldás.

A már fent említett honlapon minden infót megtaláltam a jogosítványról, amire szükségem volt, nagyon jól dolgozták fel az emberben elsőre felmerülő kérdéseket. Megtudtam, hogy ezzel a jogsival vezethetek majd 2, 3 és 4 kerekű járművet is, ebben a köbcenti tartományban és néhány egyéb kikötés mellett, de nekem a kétkerekű verzió a legszimpatikusabb, mert azzal a dugóban is könnyen tudok haladni, ha elég ügyes vagyok.

Megtudtam továbbra az is, hogy ez a jogosítvány AM-kategóriájú, és ezt lehet a legfiatalabban megszerezni, ráadásul elég könnyen. A forgalmi vizsgánál a minimum korhatár a 14 év, ez merőben új információ volt számomra, és éreztem, hogy ezek után öcsém is biztosan le akarja majd tenni, hiszen éppen 13 és fél éves, tehát már elég idős ahhoz, hogy szülői engedéllyel elkezdhesse ilyen irányú tanulmányait – az már más kérdés, hogy rá tudja-e beszélni erre a szüleinket, de ez most nem az én problémám.

Persze felmerül a kérdés, hogy miért vezethetik ezt a járműkategóriát középiskolás lurkók, akik még félig gyerekek. De a válasz egyszerű: azok a járművek, amik ebbe a csoportba tartoznak, mind könnyen kezelhetőek, és mivel a maximum sebességük 45 km/h, nem igazán tudnak a fiatalok ész nélkül „repeszteni” velük.

Szokásom jó előre tervezni és gondolkodni, így természetesen tudni akartam, hogyan fogom megkapni a sikeres vizsgák után a várva várt jogosítványomat. Erről is tájékoztatott a honlap: a forgalmi vizsga után 3 nappal már elkezdhetem az ügyintézést az okmányirodában, a megfelelő papírokkal: személyi, lakcím és elsősegély kártya. Ezután maximum 21 napot kell várnom a jogosítványomra, és ezidő alatt sajnos tilos motorra ülnöm, de szerintem ezt az időszakot használom majd arra, hogy felkutassam és megvásároljam a tökéletes járgányt – már elkezdtem rá gyűjteni.

Plusz öröm volt, még egy információ, amiről álmodni sem mertem korábban: a weboldal ugyanis még azt is tudtomra adta, hogy friss jogsival kedvezményesen juthatok majd motoros szerkóhoz!

A srácokat a galériába annyira magával ragadta a lelkesedésem, hogy rögtön felírták az oldal címét, amiről beszéltem. Még az is lehet, hogy együtt kezdjük el megcsinálni a jogsinkat…