Apró lépések a művészet fenntarthatóságáért

Már régóta hallgatom, hogy művészként nem lehet megélni, fel fog kopni az állam. Hogy előbb-utóbb el kell majd adnom a lelkemet, be kell állnom a sorba a biztos megélhetés érdekében. Hogy színtiszta művészet valójában nem létezik, mert a művészek alkotásai is csak termékek, amiket eladásra szántak és csak várják a megfelelő pillanatot, ami a műértő vásárló személyében majd remélhetőleg megérkezik.

Be kell látnom, hogy az aggodalomnak van alapja. Magam is sokszor megkérdőjelezem jelenlegi létem fenntarthatóságát, meg azt, hogy van-e ennek a munkának jövője. Jelenleg egy drága hobbinak minősül a művész szakma, de szerencsére egyéb forrásokból tudom fedezni a kiadásaimat.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs hol értékesíteni a műveimet. Az üzletek polcaira bekerülni szinte lehetetlen. Ha mégis sikerülne, annak olyan költségei lennének, amiket én nem tudok kifizetni, főleg, hogy a megtérülés kétséges. Saját vásárt szervezni is költséges, standot bérelni egy piacon pedig szintén rizikós. Anyukámtól kaptam a tippet egy apróhirdetéseket összegyűjtő oldalról, a nextapro.hu-ról. Ő itt adta el a feleslegessé vált terítőit, és csak ajánlani tudta az oldalt a saját tapasztalatai alapján. Én persze, mint mindig, most is szkeptikus voltam.

Veszítenivalóm nem lévén, végül mégis belevágtam az üzletbe. A nextapro.hu legnagyobb vonzereje számomra az ingyenes hirdetés feladás volt a kezdetektől fogva. Így ugyanis nem kell aggódnom, hogy feleslegesen költök az alkotásaim eladására anélkül, hogy ebből bármi megtérülne. Az oldal ráadásul jutalékrendszer nélkül dolgozik, ezért az általam megszabott áron tudom meghirdetni az árukat, és pontosan ennyi pénzt is fogok kézhez kapni. Nagyon jól hangzik, gondoltam, de biztosan van valami buktató.

Nem volt! Első körben öt hirdetést adtam fel, amiben a műveimből kis csomagokat állítottam össze, hogy így egy vevőnek rögtön több terméket el tudjak adni. Nem tudok sokat a marketingről, de azt találtam ki, hogy így a csomag árát kedvezőbbnek fogom feltüntetni, hogy ettől hamarabb adják vásárlásra a fejüket az érdeklődők. Az ötből egy ugyan elkelt, de háromra egyetlen vásárló sem jelentkezett.

Az ötödikből viszont sokat profitáltam. Anyagilag is, mivel a vásárló a csomag áráért elvitt egy darabot, de még ennél is többet ér, amit az esetből tanultam. A vevő elmondása alapján az ilyen egyedi design termékeknél lényeges kulcsszó az eredetiség, ezért kevesen válnak gyűjtővé. Ezért nem érdemes egyszerre többet csomagban meghirdetni. Mivel a nextapro.hu-n, ahogy azt már írtam, teljesen ingyenes az apróhirdetések közzététele, egy kis időt rászánva átszerkesztettem a hirdetéseket így minden egyes árucikk saját hirdetést kapott. Ez azért is volt szerencsés döntés, mert így az első képen, ami a hirdetés címe mellett jelenik meg, rögtön az adott termék látszik egyedül, nagyobb méretben. Most már mindegyik alkotásom tud érvényesülni, nem vonják el egymásról a figyelmet.

Amellett, hogy ingyenes hirdetésfeladás mellett tudtam eladni és hasznot termelni, nem kis löketet kaptam az alkotásaim további értékesítése irányában is. Mivel a nextapro.hu-n egészen számottevő sikereket értem el, a legközelebbi fizetős piacra már egy kicsit felbátorodva nevezek majd be, hátha ott is tudok majd kaszálni. Oda már el is hívhatom a vevőimet, akiket a nextapro.hu-n szereztem.