A gyártás művészete

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor egy hosszú, fárasztó hét végén találkozik a barátaival, leülnek és kibeszélik a hét eseményeit. Ez az én baráti társaságomban sincs másképp, azonban van egy kis különbség: igyekszünk mindig mesélni a munkánkról és a szabadidőnkről is ugyanolyan arányban. Így lehetséges, hogy hetente újabb és újabb érdekességeket, hobbikat ismerünk meg egymáson keresztül, sőt, gyakran el is mélyedünk egy-egy témában, ha közös érdeklődés övezi. Ez pedig egy érdekes fordulatot vett a közelmúltban, amikor a művészetekre került a szó.

Én magam gyerekként zongorázni is tanultam, de a zene szeretete a szüleimtől szállt rám, többször hallgattunk közösen hangversenyeket, koncerteket és elkezdtem ráérezni a zene művészetének szeretetére. Ez meghatározta, hogy milyen kapcsolatom legyen a témához: amint meghallom a művészet szót arra tudok gondolni, hogy mennyi tehetség és kitartás szükséges ahhoz, hogy valaki olyan mestere lehessen egy hangszernek, hogy azzal sok embert – köztük engem is – inspirálni tudjon. Így hozzá is adtam ezeket a gondolataimat a beszélgetéshez, de meglepődtem a reakciókon.

Először is egyetértettek a barátaim azzal, hogy a zene az egyik legközelebbi példa a művészetre, mindenkinek van valamilyen története, ami hozzá kapcsolódik. Egyik barátom viszont elmesélte, hogy ő bizony a festészetért rajong. A mindenki által jól ismert festők, művészek és festmények is lenyűgözik, de a rejtett gyémántok megismerése és az elkészülési folyamat is jobban érdekli. Számára a művészet egy olyan fogalomként jelenik meg, amit egy festményben lát, amikor valaki képes a gondolatait és érzéseit egy színkavalkádban összpontosítani. Ugyanerre hivatkozva a másik barátunk a szobrászatról mesélt elismerően.

Ezeket megbeszélve már láttuk, hogy a társaságunk tradicionális módon értelmezi a művészet fogalmát, azonban akadt egy kivétel: az utolsó barátunk a filmekben és sorozatokban találta meg a legjobban a kapcsolatot a művészettel. Erre is egy érdekes példát hozott fel: a közelmúltban nagy kedvencévé váló sorozatok azok, amikben megmutatják, hogy hogyan készülnek a hétköznapi tárgyak a gyártósoron. Állítása szerint az értékteremtés felvételein keresztül mérnöki remekműveket is megismerhetünk, amik művészeti jelentőséggel is bírnak.

A legérdekesebb ebben, állítása szerint az volt, hogy hogyan lehet egy adag műanyag masszából például gyerekeknek is adható játékokat készíteni. A példáknak se vége se hossza nem volt, és hamar az internetes keresőben találtuk magunkat, hogy pontosabban megnézhessük milyen gyerekjátékokat is kell elképzelni és hogy vajon valóban vannak-e olyan komplexek, hogy a gyártásukat művészetnek lehessen esetleg nevezni. Ki is kötöttem egy már korábban meglátogatott oldalon, ahol a híres matchstick monkey rágókákat hirdetik, ez volt a https://imaginebaby.hu/ weboldala. Azért is volt magától értetődő ez a weboldal, mert korábban megfordultam itt, amikor magas minőségű és remek árral ellátott gyerekjátékokat kerestem. A széles választék ezúttal is lenyűgözött, egyértelmű volt, hogy számos olyan játék és kiegészítő kapható itt, amiknek a tervezése és legyártása egy remekműnek számít. Hasznos és különleges termékek tömege tárult a szemem elé és már tudtam is, hogy mit is kellene keresnem, ami a legjobban illik a témához: a matchstick monkey rágókákat.

Ezekről a rágókákról nem csak azért alakult ki meggyőző és pozitív kép a fejemben, mert egy közeli ismerősöm már korábban dicsérte őket, de azért is, ami a webshopon fogadott. A weboldal magában is hívogató, barátságos, babákhoz köthető hangulatú stílussal fogad, nyugtató, biztonságos közegként jelenik meg. Sokoldalú weboldalról van itt szó, cikkeket is találhatunk, ha egy-egy specifikus témával kapcsolatban szeretnénk foglalkozni, de a zászlóshajó egyértelműen a webshop és annak termékei voltak.

Ezek között találtam rá a matchstick monkey rágókákra, amik magas minőségű, fogzási időszakban segítséget nyújtó gyerekjátékok. Kialakításuk segítségével a babák fogzásakor a fájdalmas, gyulladt íny nem ritka jelenség, ez megkeseríti a kicsik és természetesen a szülők mindennapjait. Ugyanakkor egy orvosolható problémáról van itt szó: a megfelelő rágókák, mint a példában szereplő machstick monkey rágóka, képes a rágás során gyorsítani a fogzási folyamatot és az egészséges fogazat kialakulását. A fájdalom csillapítása érdekében alkalmazandó gélek feljuttatásában is szerepet vállal, hiszen a kicsik maguktól a fájó ínyre kenik a készítményt. A különleges formája a markolás és a fogás fejlesztését segíti elő, igazi többfunkciós játék. A rágásra alkalmas felülete is úgy van kialakítva, hogy a rágással enyhítse a fogzás okozta fájdalmakat, ugyanakkor egyszerű tisztítású eszközről is beszélhetünk.

A macthstick monkey kínálat, ami a https://imaginebaby.hu/ oldalon fogadott hiánypótlónak tűnt. Egyrészt a sok különböző szín nyűgözött le, amivel egyszerűen ki lehet választani a kicsinknek legjobban tetsző rágókát, ami vidám stílusa miatt hamar egy igazi nagy kedvenc játékká válik. Másrészt meggyőzőnek találtam azt is, hogy eltérő formákkal is rendelkeznek, így az igény szerinti választás is lehetővé válik. Az, hogy a stílusának alapját egy vidám majmocska adja barátságossá varázsolja és ugyan nem éreztem szükségét annak, hogy vásároljak egyet, kíváncsiságból mégis elmerültem közöttük.

Ki is választottam egy nekem tetsző matchstick monkey rágókát, amire éppen egy kedvezményt is találtam, valamint a kiszállítási díjat is barátságosnak éreztem. Örültem neki, hogy az első pár kattintásom után kizárólag olyan termékekkel találkoztam, amik voltak a raktáron, így gyors kiszállítást sejtettem a háttérben. Beugrottak olyan ismerősök, akinek gyereke is van, így azon kaptam magamat, hogy a webshop kínálata és a termék különleges jellemzői teljesen meggyőztek a vásárlásról és már keresgéltem a helyét a terméknek, amit nem is tartottam még a kezemben. Erre azonban nem kellett sokat várni, hiszen a megrendelés után röviddel már láthattam is, hogy a megnyerő árak ellenére remek minőséggel rendelkezett az általam vásárolt matchstick monkey.

A barátaimnak is megmutattam ezeket a termékeket. Remek példaként szolgáltak a témánkhoz, egyértelmű volt, hogy a machstick monkey rágókákat egy komoly és átgondolt tervezési folyamat során álmodták meg, amit egy olyan gyártási struktúra követhetett, mely során kialakulhatott a rágóka, ami elősegíti a fogzás okozta kellemetlenségeket, fejleszti a babák fogazatát és ínyét és még eközben sikerült olyan terméket készíteni, ami barátságos, színes, gyerekek számára megnyerő megjelenéssel rendelkezik.

Egy ideig még elidőztünk együtt is ezen a weboldalon, mert úgy gondoltuk, hogy a legegyszerűbben a babák számára készített játékok és kiegészítők között találhatjuk meg a legbonyolultabb tervezési és gyártási folyamatok kimeneteli oldalát. Egyértelmű volt, hogy amíg egy autó építésénél a nagy gépek kisebb gépeket készítenek, itt a nagy gépek olyan finom munkákat végeznek, amik során a babák fogínyére is használható, biztonságos termékek készülnek.

A téma végül tovább is terelődött, de a barátaim is megismerkedtek ezzel a webshoppal és ezekkel a különleges termékekkel és valami azt súgta, hogy nem is kell sokat várni, mire valamennyien ismét felkeresik és elmerülnek a kínálatban.