Online filmek -Teljes filmek magyarul! Még művész filmek is!

Igazi művészlélekként mondhatni, hogy a művészfilmek állnak a legközelebb hozzám. Úgy érzem, azok a filmek, amikben a legtöbb mondanivaló van, amiken a legtöbbet lehet gondolkozni, amik nem csak arra vannak, hogy szórakozzunk másfél órát, és ha esetleg elbambulunk, akkor sem maradunk le semmiről. A művészfilmek sokkal többet jelentenek ennél, a mély mondanivaló, elgondolkodtató tartalom, szokatlan történetvezetés, szép képi elrendezés. Egy jó filmben mindennek jelentése van és egy művészfilm nem csak CGI-vel és utómunkával összedobott középszerű történetet mesélnek el. Rámennek a látványra, de közel sem úgy, ahogyan az akció agy a romantikus filmek. Míg azokból 12 egy tucat, addig a jó művészfilmek egészen egyediek és összehasonlíthatatlanok.

Sokan nem szeretik ezt a műfajt, nem szeretik a nyomasztó témákat, hogy a megszokott, bugyuta történetek, vagy izgalmas, látványos jelenetek helyett inkább elgondolkodtatnak az alkotások. Nehezebb megérteni és megemészteni, de rengeteg élménnyel és benyomással gazdagodik az ember. Láthatja a világot, a történéseket, egy történetet az alkotó szemüvegén keresztül, elmesélve, ahogyan azt ő elképzelte, ahogyan ez az összes filmre jellemző, csak a művészfilmek esetében nem igazán profithajhász módon.

Online filmek - Teljes filmek magyarul!
Online filmek – Teljes filmek magyarul!

Nehéz meghatározni, mi is az a művész film és mi is a különbség a sima filmek és a művészfilmek között. Úgy gondolom, túl mutat a képi világon és a történet milyenségén, hiszen rengeteg filmes műfaj van, nem feltétlenül ebben rejlik egy alkotás egyedisége.

A két típus között az alapvető különbség, hogy a legtöbb film a közönség szórakoztatására készül, profitorientáltan, az igényeiket és elvárásaikat szem előtt tartva és megcélozva. Ezzel szemben a művészfilmek szerintem sokkal inkább az alkotó elképzeléseit tükrözik, kevésbé akarnak megfelelni a célközönségnek, az elvárásoknak, a trendeknek és az igényeknek. Jellemzően a társadalmi kérdéseket boncolgatják a témák, sokkal magasabb színvonalon, szokatlan, modern alkotói eszközökkel, ezért kevésbé kedveltek a közönség körében.

Nehezebb művészfilmeket találni a neten. Mivel kevésbé népszerűek, mint a hollywoodi kasszasikerek, sokkal nehezebb hozzájuk férni. A legtöbb elég kis produkció, így mozikban szinte lehetetlen elcsípni. A fővárosunkban néhány mozi vállalkozott rá, hogy az ilyen alkotásokat is prezentálja az érdeklődők számára, de egy maroknyi mozin túl nem lehet a kultúra ilyen formáját élvezni.

Szerencsére nem is vagyok erre rákényszerülve. Említettem, hogy sokkal nehezebb ezeket az alkotásokat megtalálni az interneten, főleg magyar nyelven, de közel sem lehetetlen. Csak jó helyen kell keresni és túl kell látni a legnépszerűbb videomegosztó oldalakon és filmes adatbázisokon. Amikor éppen ezt a problémámat sírtam el egy ismerősömnek, akkor említette, hogy nem igazán érti, mi a bajom, mert van egy olyan oldal, ahol a legnépszerűbb kasszasikerek mellett a sokkal kevésbé népszerű művészfilmeket is szép számban meg lehet tekinteni. Ezen az oldalon megtalálhatóak a legjobb Online filmek -Teljes filmek magyarul!

Teljesen lesokkol vele, mert ezelőtt még sosem hallottam róla, így hazaérve azonnal vetettem is egy pillantást az oldalra. Nem csalódtam, tényleg rengeteg film és sorozat van rajta, mindegyik megtekinthető online, ráadásul meglepően magas minőségben. Nem reméltem ilyen jó minőséget, lévén, hogy egy online film megosztóról van szó. A legújabb filmek ismertetői naprakészen felkerülnek az oldalra, ahogyan a már megjelent filmek és azok IMDB értékelései is. Ez nekem kifejezetten sokat jelent, mert így értékelések szerint is sorba tudom rendezni a filmeket, vagy mielőtt megnézném őket, megtudom azt is, hogy milyen pontszámot kaptak a legnagyobb internetes értékelő szerint.

Nyilván ezek csak számok, de általában relevánsak, így tudom, hogy mit várhatok a filmektől. Persze nekem ettől tetszhet jobban, vagy kevésbé is.

Az is kifejezetten tetszik, hogy minden feltöltött filmhez mellékelték, az ismertetőt és amihez van, ahhoz a trailert is. Ezekkel és az értékelésekkel együtt pedig már bőven elég információm van ahhoz, hogy tudjam, megéri-e megnézni az adott filmet, vagy nem.

A művészfilmek kedvelői teljesen át tudják érezni a helyzetet, mikor azt mondom, hogy teljesen megnyertek azzal, hogy színészre és rendezőre is lehet keresni. A rendező nekem nagyon fontos. Művészfilmeken belül is rengeteg kedvenc rendezőm van, akiknek imádom a filmjeit, akiknek a megjelenítési módjai sokkal közelebb állnak hozzám, mint bárki másé. Imádom, hogy rá tudok keresni a kedvenc rendezőmre, és a filmjeit sorba is tudom állítani az alapján, hogy milyen az értékelésük! Így egyből tudom, melyik a legjobb filmje, és azonnal tudok azzal kezdeni, vagy akár meg tudom nézni, ahogyan a stílusa a filmekben az évek elteltével hogyan változott. Rengeteg lehetőséget rejt magában egy jól összerakott szűrő funkció, amire sokan nem is gondolnak, hogy mennyire fontos.

Sok művészfilm szerepe az adatbázisukban, és valamiért szeretném azt hinni, hogy így egyre több emberhez fognak eljutni ezek az alkotások, hogy sokan a hollywoodi sikerek kliséit megunva inkább egy sokkal magasabb kultúra fogyasztására fognak áttérni, és ebben segíthet a mozi.ma oldala, ahol, ha filmeket keresnek, egyből látják a pontszámot is, ezzel pedig sokkal vonzóbbá tehetik az alkotásokat a kíváncsiskodók számára. Ha filmet akarok nézni, akkor már egyből ezt az oldalt keresem, mert én sokkal inkább online- nézős fajta vagyok, és ha már úgyis ilyen könnyen és gyorsan e lehet érni őket, minek szenvedek a letöltéssel?

A kedvenc rendezőmnek rengeteg filmjét megtaláltam itt, olyat is, amit ezelőtt még nem láttam, így most egy darabig fixen megvan az esti filmes programom.